КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Представљање књиге Медитерански светионик Зорана Живковића
У организацији Народне библиотеке Будве, у петак, 24. фебруара са почетком у 19 часова у холу Академије знања биће уприличено представљање књиге овјенчане угледном и престижном наградом Вукове задужбине за науку Медитерански светионик аутора Зорана Живковића. Том приликом др Живковић ће одржати и кратко предавање о Медитерану, његовој историји, култури и традицији.
У Предговору ове обимне студије аутор је између осталог написао: "Свако представљање медитеранског српског културног и егзистенцијалног искуства подразумева и чињеницу да је оно остварено у делу света на којем се у историји догодило једно никада дотле забележено превирање духа и невероватна продукција богатства. Захваљујући српским писцима проучаваним у овом раду, Медитеран је заиста постао природни амбијент српског језика и српске књижевности. Јер, на страницама њихове прозе његово сунце и морско плаветнило, али и све локалне боје медитеранског света нису се само први пут појавиле већ су аутентично запулсирале и засјале.“
Зоран Живковић је рођен 23.03.1958. године у Новом Саду. Дипломирао је на Филолошком факултету у Београду, на којем је магистрирао и одбранио докторску дисертацију на тему: Медитерански свет у српској књижевности.
У посљедњој деценији протеклог вијека обављао је у Влади Савезне Републике Југославије дужности у области просвјете, културе и информисања, а 1993. био је и секретар Југословенског одбора за обиљежавање сто година од рођења Милоша Црњанског.
Од 2001.године до 2007. био је руководилац новинско-издавачког сектора Службеног листа СРЈ, да би потом све до новембра 2011, био и главни и одговорни уредник Нолита.
Обављао и дужност предсједника Управног одбора Његошеве задужбине у Београду. Објавио је више научних радова у стручним часописима, као и већи број чланака у дневним и недјељним листовима у Србији И Црној Гори.
Објавио је књиге: Медитерански светионик, за коју је 2020. добио награду Вукове задужбине за науку, а годину касније и књигу есеја Са окусом соли.
Уредник је у Заводу за уџбенике.
©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740