КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Ауторско вече Миљана Николића
Ауторско вече пјесника, есејисте и књижевног критичара Миљана Николића биће приређено у четвртак, 9. марта у холу Академије знања у организацији Народне библиотеке Будве са почетком у19 часова. О Миљановом стваралаштву говориће књижевни критичар, докторанд Милорад Дурутовић.
Миљан Николић, књижевник, књижевни критичар, есејиста, пјесник, новинар, рођен је у Хрватској, у Загребу, 18. августа 1977. године. Од 1992. године живи у Црној Гори, у Подгорици. Филолошке студије, Одсјек за српски језик и јужнословенске књижевности, завршио је у Никшићу.
Пјесме су му заступљене у четири зборника поезије: „Дан послије будућности“ (1999), „Флуид“ (2006), „Седам ноћних рукописа“ (2007) и „Савремено српско песништво у Црној Гори “ (2008).
Приређивач је и коаутор књиге поезије „Предио у праскозорје” (2008).
Објавио је двије књиге пјесама „Увод у Итаку“ (2014), у издању едиције „Хододарје“, Матице српске из Црне Горе и „Лептиров пир“ (2019), у издању едиције „Нови талас“, Удружења књижевника Црне Горе.
Од Удружења књижевника Црне Горе (2022) добио је књижевну награду „Видовданска повеља“ за критичко-есејистичку валоризацију савремене српске књижевности у Црној Гори.
Уредник је рубрике за поезију у часопису „Стварање“ (часпопис Удружења књижевника Црне Горе) и новинар је Радија Црне Горе 1 (емисија „Културна панорама“).
Са пјесницима алтернативне сцене организовао је пјесничке вечери у Подгорици, Никшићу и другим градовима у Црној Гори, а оснивач је и панк састава „Раздор“.
На друштвеним мрежама објављује, веома оригиналне и специфичне, аудио-видео реситале, тј. интерпретације својих пјесама.
©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740