КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Промоција стрипског издања Горски вијенац
У организацији Народне библиотеке Будве и Удружења стрип аутора Црне Горе у четвртак, 23. марта, биће представљено стрипско издање Горски вијенац које је објавила издавачка кућа "Форма Б" из Београда. На промоцији у 18 часова у холу Академије знања говориће уредник издавачке куће „форма Б“ – Илија Мировић и стрип аутор, цртач издања – Геза Шетет, а биће постављена и пропратна изложба.
Књижевно дјело Петра Петровића Његоша “Горски вијенац” у форми стрипа је луксузно издање на 143 илустроване стране и укупно 160 страна са свим пропратним текстовима, у великом формату, тврдих корица, објављено на оба писма - и ћирилици и латиници.
Геза Шетет је рођен 1953. год. у Kикинди. Он је српски је сликар, илустратор и стрип цртач мађарског поријекла. Први стрип је објавио 1977/78. год. у војвођанском часопису на мађарском језику "Јо Пајтас"-у, као и у "САЗ- у" ("Сарајевски забавник"). Објављене су му двије епизоде серије: "Њих троје", 1981. год., прва епизода научнофантастичног стрипа "Чувар галаксије" (уз њу је илустровао и насловницу), краћи стрип "Зар је све у лепоти?" и стрип рађен по Јесењиновој причи "Бобиљ и Друшкан". Посљедњи обимнији стрип "Херкулес" (прву епизоду) објавио му је "Јо Пајтас" 1987/88. год. Од 1984. до 1986. год. читаоци војвођанског листа на мађарском језику "Хет Нап" имали су прилику читати 60 стрип каишева његовог гег-стрипа. Стрипове је објављивао и у часописима "Екс алманах", "Дечје новине" и "Стрип забавнику". Почетком 90-их наступа период паузе његовог рада на стрипу. Стрипска публика се поново сусреће с његовим радом од 2015. год. када почиње да објављује самостална издања стрипа. Прва два у сарадњи с издавачком кућом „Препород“ – Исус реч божја и Kњига о Јову, а затим, у сарадњи са издавачком кућом „Форма Б“ – Горски вијенац, Луча микрокозма, Лажни цар Шћепан Мали и Хајдуци. Насликао је око 2500 уља на платну. Честа тема су му библијски, антички и војвођански мотиви.
Илија Мировић је рођен 1964. у Трстенику (Србија). Од своје прве године па до студија живио је у Његушима, Цетињу и Будви гдје је завршио основну и средњу школу. У Београду је завршио Математички факултет и већ 35. година ради као професор математике. Тренутно је директор Основне школе Горња варош у Земуну. За стрип се занима од како је научио да чита. Улази у круг од неколико највећих колекционара стрипа на простору Западног Балкана. Од 2014. оснива издавачку кућу „Форма Б“ и почиње с издаваштвом стрипских издања како би и тако дао допринос овој умјетности. Прво се бавио издавањем лиценцних издања италијанских издавача: Дечак са дивљег запада, Брендон, Морган Лост и Натан Невер, затим и амерички серијал Вампирела. Упоредо с наведеним, задњих година окреће се издавањем стрипова домаћих аутора. На посљедњем Међународном стрип фестивалу у Београдиу 2022. издавачка кућа Форма Б Комикс добила је признање за најбољег издавача домаћих аутора у посљедње три године.
©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740