КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Представљање монографије о браћи Боцарић „Путници са кистом“
На 17. Међународном саму књига у Подгорици у недјељу, 14. маја у 17 часова представићемо монографију о браћи Боцарић (Анастасу и Шпиру) под називом Путници са кистом, ауторке историчарке умјетности Драгане Ивановић. О монографији о двојици браће, рођеним Будванима – значајним како за наш град тако и за црногорско културно насљеђе- говориће рецензенткиње, историчарке умјетности Љиљана Зековић и Снежана Ивовић. Штампање ове импозантне монографије са преводом на енглески језик помогла је Туристичка организација Општине Будва. Превод са нашег на енглески језик потписују Данијела Божовић и Гордана Љубановић.
Драгана Ивановић, историчарка умјетности и музејски савјетник, завршила је Филозофски факултет, група за историју умјетности у Београду. Каријеру је започела у Будви као први историчар умјетности у свом граду у РО „Стари град“ гдје је са стручним тимом састављеним од архитеката, археолога, инжењера, конзерватора, рестауратора радила на обнови будванског старог језгра послије земљотреса 1979. године. По завршетку радова, фирма одлази под стечај а Ивановићева прелази у Културно-информативни центар , гдје ради као кустос у Модерној галерији која је била смјештена у бившој згради Зета филма. Године 1991. формирањем ЈУ „Музеји, галерија и библиотека“ Будва ради у Модерној галерији до 2012. године када својевољно напушта посао. Од 1996. до краја радног ангажмана обавља дужност руководиоца Галерије. Од 1985. год. пише за културне рубрике у Побједи и Приморским новинама. Касније, дуги низ година пише стручне текстове за београдски часопис Ликовни живот. Аутор и организатор је великог броја самосталних и колективних изложби умјетника са еx југословенскх простора и Црне Горе. Први пут на простору црногорске ликовне сцене организовала је презентације дјела: Николе Граовца, Сликарство јужнословенских земаља, Жена лик у сликарству, Савремено сликарство у црногорским музејима и галеријама, затим презентације дјела Оље Ивањицки, Милана Туцовића, Владимира Дуњића, Ђорђа Црнчевића,
Ђорђа Илића, Миодрага Вујачића Мирског, Рајка Попиводе, Раде Селаковић, Тодора Стевановића. Био је знатан број тематских изложби у сарадњи са приватним колекционарима и музејским институцијама. Још увијек се памте изложбе Тежња ка лијепом (из приватних колекција), Ретроспектива Милорада Бате Михаиловића, Љубинке Јовановић и многе друге. Сарађивала је са Иваном Симеуновић Ћелић на монографији Мило Милуновић 1996. године. У Задужбини Илије М. Коларца у Београду, пред знатним бројем посјетилаца, сликара, критичара, теоретичара умјетности, одржала је уз пројекцију, сртучно предавање о настанку, раду и дотадашњим успјесима будванске Модерне галерије, која је била сврстана међу најбоље на територији Црне Горе и Србије у октобру 2000. године. Поводом обиљежавања тридесетогодишњице рада исте објавила је публикацију ИИИ деценије Модерне галерије. Ауторка је преко пет стотина библиографских јединица о сликарима и текстова за каталоге, предговора и текстова у стручним часописима Шквер и Паштровски Алманах. Дуго времена бавила се животом и дјелом Марка К. Греговића и Анастаса и Шпира Боцарића. За монографију Будва, 1996. написала је текст „Ликовна умјетност у Будви и околини“. Била је селектор за ликовни програм Града театра 2004. и уредник монографије Јован Јово Ивановић 2018. године.
©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740