КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Двоструко награђена Народна библиотека Будве
Свечаном додјелом награда, затворен је овогодишњи Сајам књига у Подгорици. О најбољима је и ове године одлучивао стручни жири у саставу: проф др. Славица Перовић, академска сликарка Марина Вешовић и академик Синиша Јелушић.
Народна библиотека Будве је ове године двоструко награђена: за Издавачки подухват Сабрана дјела Стефан Митров Љубиша и за Најбоље опремљен штанд.
У образложењу одлуке жирија за Издавачки подухват истиче се: „Издања Сабраних дјела Стефана М. Љубише чини пет књига: Бој на Вису, књига друга Приповјести црногорске и приморске, књига 3. Причања Вука Дојчевића, књига четврта Говори и чланци и књига пета Писма. Ово је до сада најпотпуније издање овог паштровског приповједног класика који у разним равнима тумачења потврђује непрекидну актуелност. Издање нам одговара и на битна питања попут: зашто је Стефан Митров Љубиша и као писац и као историјска личност која је обиљежила читаво једно доба важан и данас? Уз то, доказује да се Љубишина дјела данас читају и не само као важан споменик књижевне историје, већ су она и важан оријентир у нашем времену.“
Директорица ЈУ Народна библиотека Будве Мила Баљевић је захвалила жирију на урученој Награди истакавши да је то био заиста велики и озбиљан издавачки подухват, те да оваква награда обавезује.
Образлажући награду за најбоље опремљен штанд, жири у одлуци истиче: „Штанд Народне библиотеке Будве репрезентује богату савремену дјелатност ове библиотеке која има традицију дугу преко 150 година. Она се показује у мноштву различитих издања од којих су нека заиста изузетна, којима је основна намјера објављивање дјела будванских аутора и аутора који се баве будванским темама. Уз то је Библиотека активан организатор књижевних и ликовних фестивала и трибина на којима се представљају дјела најзначајнијих аутора Црне Горе и региона. Ове године цјеловито представљање Библиотеке добило је још једну димензију: изложбу Старе разгледнице Будве ауторке Ане Зелинске из колекције Арсена Мелитоњана и Кери Реди. Разгледнице приказују Будву на прелазу из 19. у 20. вијек, а изложба упознаје посматрача и са раном етапом у развоју поште на Балкану. Уз то, Библиотека је активан промотер и конституент реализације идеје „Будва-Бока 2028 - Европска пријестоница културе“ највећег пројекта ЕУ из области културе престижне титуле која се додјељује од 1985. године. Цјелокупан ток активности прати превасходна подршка Туристичке организације Будве, затим Владе Црне Горе, посебно Министарства културе и медија које је од стране Владе Црне Горе задужено да пружи неопходну помоћ Општини Будва и партнерима у имплементацији овог пројекта. Надаље, будванска библиотека представља онај неопходни дио пројекта Европска пријестоница културе јер различитим активностима више од двије године активно ради на подстицању кандидатуре остварујући сарадњу са бројним домаћим и иностраним партнерима, институцијама, невладиним сектором, културно-умјетничким организацијама и истакнутим појединцима. Пожелимо и будванској библиотеци и граду Будви у цјелини да у коначном избору буде град који ће својом вишемиленијумском традицијом и културом савремености с правом понијети титулу Европске пријестонице културе на радост и част свих нас који је у овоме подржавамо.“
Директорица Библиотеке Мила Баљевић казала је да је „циљ наше Библиотеке да што већим бројем програма које радимо и имамо у плану да реализујемо идемо на путу ка циљу добијања апликације за пријестоницу културе Европе 2028. године.
©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740