КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Трећа страна плоче Пеце Поповића у Народној библиотеци Будве
Нова књига Петра Пеце Поповића "Трећа страна плоче" биће представљена у четвртак, 18. маја у 20 часова у холу Академије знања у организацији Народне библиотеке Будве и Фондације Мост из Будве. Након књига „Пролећа у Топчидеру“, „Трагови у бескрају“ и „Чувар бувље пијаце“ новинар и публициста Петар Пеца Поповић у издању КОВ-а објавио је ново дјело, есејистичку књигу „Трећа страна плоче“.
На представљању књиге у Будви говориће, поред аутора, уредник издања Михајло Пантић, оснивач и уредник Радија Мост Бобан Јовановић, а модератор је Станка Станојевић.
„У књизи Трећа страна плоче, у личној, помало сентименталној причи о минулим временима, Петар Пеца Поповић сећа се какав је био рокенрол и каква је била популарна музика у бившој земљи, и, посебно, колики је значај рокенрол имао у животима људи из тих времена“ – биљежи Зоран Пауновић, есејиста и преводилац.
Петар Пеца Поповић је рођен 1949. године у Београду гдје је завршио све своје школе. Први текст објавио је априла 1967. године у двонедјељнику „Гонг“. Касније је писао у свим најважнијим новинама земље у којој је рођен.
Био је главни уредник два најтиражнија листа у историји југословенске рок периодике (Џубокс 1976-77) и Роцк (1982-86). У кући Политика учествовао је у покретању два магазина (Интервју и Роцк) и једних дневних новина (Спортски журнал), а организовао је и низ великих музичких догађаја у Београду.
Био је успјешни лиценцни (1986-88) и неуспјешни главни и одговорни уредник ПГП РТС (1995).
Први музички уредник првог музичког радија у СФРЈ (101 Радио Београд, 1989). Аутор најдуже документарне рок серије Телевизије Београд (Рокументи, 1995).
Један од уредника у првој стварно независној телевизијској кући друге Југославије, све док није забрањена, (ОК ТВ, 1989).
У Загреб, Скопље и Сплит одвео је највеће музичке караване у двадесетом вијеку.
Један је од оснивача независног фестивала класичне и савремене музике БУНТ, 2013. Београд.
Доживио да буде и уредник Звездине ревије. Познаје свих пет Звездиних звијезда.
Предавао је у школама, факултетима, званичним и неформалним мјестима.
У Србији и свијету добијао је награде, медаље, плакете и одликовања. Добитник је двије годишње награде Радио Београда и једне Студија „Б“.
Књиге: “Рокописи” ( Zepter Book, 2008), “Kikinda Short 04” (двије приче – Кикинда 2010) и “Бити Рокенрол” (коаутор Михајло Пантић – Службени гласник 2011, три издања), “Пролећа у Топчидеру” (КОВ, 2020, пет издања), “Трагови у бескрају” (КОВ, 2021, четири издања) и “Чувар бувље пијаце” (КОВ, 2022, четири издања).
Написао више десетина предговора и поговора за књиге из области популарне културе.
©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740