КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
На прес конференцији представљен програм VII Фестивала ЋИРИЛИЦОМ
На прес конференцији која је одржана данас у просторијама Народне библиотеке Будве представљен је програм VII Фестивала “Ћирилицом” који ће почети у сриједу, 23. августа. На прес конференцији говорили су: директорица ЈУ Народна библиотека Будве, Мила Баљевић, предсједница Савјета Библиотеке, професорица Марија Мајкић у предсједник Удружења издавача и књижара Црне Горе, Радомир Уљаревић.
Директорица Библиотеке Мила Баљевић казала је да овогодишњи Фестивал представља сами врх који је та установа досегла у организацији културних програма у свом трајању од скоро 160 година.
„Ми као организатори смо смјело одлучили да ове године фестивал продужимо са уобичајних двије на три недjеље, па ће публика 22 дана бити у прилици да присуствује нашим програмима. Овако богат програм је осмишљен у циљу да се афирмише културно насљеђе и са намјером да допринесемо бар, донекле реализацији најзначајнијег пројекта наше општине Будва – Бока, европска престоница културе 2028. године. Генерални покровитељ фестивала је ТО Будва која је препознала важност промоције ћириличног насљеђа без кога су историја Будве, Боке и Црне Горе незамисливи. Посебно је занимљиво да је главни дио фестивалског програма представљен јавности још прошле године у новембру што издваја овај фестивал по озбиљности и темељности припреме програма у односу на све сличне пројекте у нашој земљи. На програму ће бити одржано шест позоришних представа, од чега су све у продукцији Народне библиотеке Будве са партнерима. Имаћемо 16 књижевних програма: два симпозијума и округли сто, један филм, као и музички програм на самом отварању фестивала. У књижевном дијелу фестивала издвајамо гостовање пољске нобеловке Олге Токарчук, као најзначајнији књижевни догађај у Црној Гори овог љета. На седмом фестивалу Ћирилицом имаћемо двије сјајне и необичне изложбе, аутентичне као и комплетан програм фестивала, које за своју тематику имају завичајне приче управо из нашег града“, навела је Баљевић представљајући фестивалски програм који у цјелости просљеђујемо у прилогу овог извјештаја.
Када је позоришни сегмент у питању, директорица Народне библиотеке Будве је напоменула да је жена централна личност драмског програма.
„Управо је женски лик главно тежиште свих премијера које ће се играти ове године. Сукоб младе Гојковице и Виле је срж балета "Зидање Скадра". Код плесне представе „Косара и Владимир“ је истинска тема пројекта бугарска принцеза Косара, њена љубав према дукљанском владару Владимиру, као и њена трагична судбина. Зора је у средишту бајке коју је написала Зорица Јоксимовић. Невјероватна авантура из пера будванске списатељице говори о тој дјевојчици и Змају, некадашњем принцу Илиру. Софија Љубиша ће бити највеће изненађење драме "Брод", јер је она заиста фасцинантна личност о којој се јако мало знало. Она је један од три главна лика позоришне саге о породици Љубиша, коју фестивал реализује поводом јубилеја - 200 година од рођења браће Љубиша. Анђела Пећинар је главни лик драматизације књиге "Не можеш побјећи од недјеље" и биће посљедње фестивалске ноћи и свечаног затварања Фестивала "Ћирилицом" када се игра ова представа“, додала је Баљевић.
Предсједница Савјета ЈУ Народна библиотека Будве, професорица Марија Мајкић истакла је да је овогодишњи програм Фестивала „Ћирилицом“ прије свега у служби кандидатуре Будве и Боке за Европску пријестоницу културе 2028. године. Како је оцијенила, ријеч је о ексклузивном пројекту који садржајем превазилази све друге културне пројекте у Будви и у Црној Гори.
„Овогодишњи пројекат „Ћирилицом“ ми смо конципирали идући у сусрет кандидатури Будве за Европску пријестоницу културе и, логично, културна понуда у нашем календару значајно је проширена, и то у оним аспектима који су за Будву од огромне важности, а који су недостајали у досадашњој културној понуди у нашем граду. Културна баштина Будве није промовисана у мјери у којој то заслужује, и ми драмским програмом желимо да унеколико испунимо то упражњено мјесто. Отуда драмски програм Фестивала „Ћирилицом“ представља најбогатију позоришну понуду у Црној Гори данас“, казала је Мајкић.
Предсједник Удружења издавача и књижара Црне Горе и главни и одговорни уредник Фестивала, Радомир Уљаревић осврнуо се на гостовање пољске нобеловке Огле Токарчук, велике свјетске списатељице.
„У оквиру гостовања Олге Токарчук биће представљен њена нова књига у издању Штампар Макарија и Народне библиотеке Будве, врло специфична и необична краћа приповјетка „Господин разговетни“. То је коауторство - књига Олге Токарчук у сарадњи са Јоаном Конесеко. Јоана је свјетски позната илустраторка и она је са Олгом већ урадила књигу „Изгубљена душа“, а ова књига коју ми објављујемо ће бити прва премијера у нас, тек ће изаћи из штампе, надам се да ће тог дана бити на тргу. То је једна велика алегорија, бајка за дјецу и одрасле, писана необично и која је веома популарна у Пољској, а надамо се да ће то тако бити и код нас“, казао је Уљаревић.
Седмо издање Фестивала „Ћирилицом“ почеће у сриједу, 23. августа у 21 час концертом „Византијско појање“ на којем ће наступити појци Верица Ожеговић и Милица Алексић, а потом ће услиједити књижевни програм „Сви византијски василевси“, уз учешће Мираша Томовића, Душана Крцуновића и Бориса Брајовића. Фестивал се одржава до 13. септембра, а сви програми су бесплатни.
©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740