КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Мултикреативна представа „Косара и Владимир“ 100. програм Фестивала „Ћирилицом“
У оквиру седмог Фестивала „Ћирилицом“ синоћ је уприличена премијера мултикреативне плесачко-пјевачке представе „Косара и Владимир“, која је настала у продукцији Народне библиотеке Будве а представља пети позоришни програм овогодишњег и јубиларни, 100. програм Фестивала од његовог оснивања 2017. године.
Кроз покрет и пјевање представа дочарава легендарну причу о трагичној љубави између дукљанског кнеза Владимира и бугарске принцезе Косаре с краја 10. вијека. Косара је била ћерка цара Самуила, она упознаје Владимира у заточеништву и снажно се заљубљује у њега. Након што Самуило на Косарино упорно инсистирање ослобађа дукљанског кнеза, Владимир и Косара се вјенчавају и живе у близини манастира Пречиста крајинска на Скадарском језеру. Послије Самуила на власт долази његов братанић Владислав који је на превару погубио Владимира у Преспи. Косара је, по предању, Владимирово тијело пренијела у Пречисту крајинску гдје се и замонашила, а по својој жељи сахрањена је крај ногу свога мужа.
Као и у самој легенди, нарација је испреплетена истинитим и митским догађајима, обојена емоцијама, стањима која заокупљају и одређују људску судбину: љубав, вјера, нада, самилост, морал, пожртвованост, са друге стране: лицемерје, гордост, завист, моћ, превара, похлепа.
Принципом мозаичког сједињења музике, плеса, пјевања, глуме и других пратећих, сценских елемената, плесна представа „Косара и Владимир“, по ријечима кореографа и редитеља Бојана Димитријевића, указује на рађање једног новог, у будућности веома перспективног сценског формата.
Текст за представу базиран је на предлошку Будванина Марка Кентере, написан је у десетерцу, а цјелокупна прича дата је из перспективе жене као централне фигуре једног историјског времена.
И овај програм Фестивала „Ћирилицом“ наишао је на огромно интересовање публике која је по завршетку премијере поздравила умјетнике аплаузима и овацијама.
„Као аутор и неко ко је учествовао у стварању представе, могу да кажем да сам презадовољан оним што смо могли да видимо и доживимо. Ово је за мене било велико искуство и изазов, а са друге стране и задовољство које ме подстиче да са још већим узбуђењем приступам процесу стварања. Представу смо спремали око три мјесеца, а сама идеја је дошла од стране људи који су били у умјетничком тиму за реализацију пројекта. Мени се допао предлог и тако смо се упустили у авантуру стварања ове легендарне љубавне приче о Косари и Владимиру“, истакао је након премијере кореограф и редитељ представе Бојан Димитријевић.
Главне улоге у представи „Косара и Владимир“ играли су Тијана Грчић (Косара) и Ђорђе Петровић (кнез Владимир), који су такође сумирали утиске након премијере:
„Лик Косаре је веома специфичан, јак, снажан, емотиван, тежак… и она представља једну хероину тог доба. Ми смо причу о борби око велике љубави којој је она остала вјерна испричали из њеног угла. Позитивна реакција публике нас јако храбри и надамо се да ћемо ускоро поново доћи у ове крајеве“, истакла је Грчић.
„Стваралачки процес је био јако захтјеван, јер представа садржи драмски, играчки и пјевачки моменат. Све те елементе морали смо да избалансирати да би представу донијели на прави начин. Било је интересантно и изазовно радити. Дочарати моменат небеске љубави био је за нас посебан задатак. Владимир је, са једне стране, човјек који се бори за свој народ и који је емпатичан, са друге стране има принципе којих се не одриче, а са треће је емотиван према својој изабраној љубави. Надам се да смо то успјели да дочарамо публици“, казао је Петровић.
Аутор музике за представу „Косара и Владимир“ је Константин Благојевић, драмски текст потписује Вук Бошковић, а у представи играју и Анђелка Петровић, Милан Бацкуља, Милица Миладиновић, Тамара Видаковић и Крсто Сијерковић.
Седми Фестивал „Ћирилицом“ биће настављен вечерас од 21 сат програмом о српској молитвеној књижевности, а учествоваће Јован Пејчић и Влада Димитријевић.
Фестивал је на програму до 13. сепмтебра, у организацији Народне библиотеке Будве и Удружења издавача и књижара Црне Горе, под покровитељством Туристичке организације општине Будва.
©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740