КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Промоција збирке изабраних пјесама Станке Рађеновић Станојевић
У организацији Народне библиотеке Будве у уторак, 12. децембра са почетком у 19 часова биће организована промоција збирке изабраних пјесама "Латице лотоса" Станке Рађеновић Станојевић коју је објавило Хрватско књижевно друштво, а која је награђена "Књижевним пером", наградом за књигу године овог издавача. О поезији ће говорити уредник и рецензент Валерио Орлић, књижевна критичарка мр Зора Јестровић, затим умјетница Јелена Паповић, новинарка и директорица РТВ Будва Ива Бајковић, а програм ће водити новинарка Душица Вугделић.
Станка Рађеновић Станојевић рођена је 1977. на Цетињу. Дипломирала је на одсјеку за Српски језик и књижевност на Филозофском факултету у Никшићу. Учесник је бројних фестивала и пјесничких сусрета међу којима су: “Пјесничка ријеч на извору Пиве”, “Ратковићеве вечери поезије”, “Трг пјесника – Град театар Будва”, “Макаријево слово”, Међународни Београдски фестивал поезије – “Тргни се! Поезија” , “Фестивал поезије младих” – Врбас, “Први регионални пјеснички сусрети” – Брчко, фестивал ПОЛИП, Приштина, међународни фестивал- Мојковац, међународни сусрет Петар Канавелић и Корчула, те ријечког међународног фестивала Дани пријатеља књиге итд. Такође, добитник је признања и награда на фестивалима поезије.
Неке пјесме су јој преведене на енглески, албански, македонски и словеначки језик и објављиване у релевантним штампаним часописима, као и у многим електронским часописима и wеб порталима.
Објавила је сљедеће пјесничке збирке: “Нијемо говори љубав (ИНТЕР НОС)” , Међурепубличка заједница за културно-просвјетну дјелатност, Пљевља,1998. године; “Пјесме” 2003. за коју је добила награду “Спасоје Пајо Благојевић”,такође Међурепубличка заједница; “Тајна поломљених ситница”, Глигорије Дијак, 2012; коауторска збирка са још три пјесникиње “Персонални карусел”, Народна библиотека Будве, 2017; “Карневал у Амниону”, Народна библиотека Будве, 2020, “Ампутирани космос”, Либерланд, Београд 2021. и Латице лотоса, избор, ХКД, 2023. Заступљена је у антологији “Пјесникиње Црне Горе 1975-2015” Јованке Вукановић, првој ове врсте у Црној Гори, у књижевној есејистици "У записаном је сигурност" Зоре Јестровић и другим књижевним освртима.
У рецензији за збирку изабраних пјесама "Латице лотоса", уредник Валерио Орлић биљежи: "Пјеснички гласи и пропламсаји Станке Рађеновић Станојевић вјечито су треперење и сугласје у свемиру. Снажни метафизички изрази и превирања из којих неисцрпно исијава кристална чистоћа ријечи, дају овим стиховима високу поетску вриједност... Збирка изабраних пјесама "Латице лотоса" упечатљив је знак једног пјесничког гласа који се звонко чује у тишини собе и у тишини свемира."

©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740