КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Једанаесте Међународне Његошеве вечери поезије
У Организацији НВО Његошеве вечери поезије и ЈУ Народна библиотека Будве, у Будви ће се од 22. до 24. децембра одржати 11. Међународне Његошеве вечери поезије.

Током три дана на овој, међународној манифестацији, говориће велики број учесника, а започеће 22. децембра у 19 часова на Академији знања када ће бити уприличени предавање митрополита Јоаникија на тему „Распони Његошеве мисли“ и Свечана академија у режији Горана Бјелановића, а у оквиру које ће стихове казивати глумци: Предраг Вукојевић, Нела Терзић, Јован Дабовић и редитељ Горан Бјелановић. Овим програмима свечано ће бити отворене Једанаесте Међународне Његошеве вечери поезије. Сјутрадан, у суботу, 23. децембра, програм Његошевих вечери поезије наставља округлим столом на тему “Извори Његошевог пјесништва - покољења дјела суде “ у манастиру Подмаине са почетком у 10 часова. О овој теми говориће: митрополит Јоаникије, отац Рафаило (игуман манастира Подмаине), проф. др Микоња Кнежевић, академик Синиша Јелушић, проф. др Горан Максимовић, проф. др Радмило Маројевић, проф. др Борис Брајовић, проф. др Јелица Стојановић, др Будимир Алексић, др Миодраг Чизмовић, мр Вишња Косовић, Гојко Божовић и Милутин Мићовић.

На програму 11. Међународних Његошевих вечери поезије у суботу у 19 часова на Академији знања је представљање књиге Стефана Митрова Љубише „Коментарисано издање Горског вијенца“ коју је приредио проф. др Радмило Маројевић, у издаваштву Народне библиотеке Будве, београдског Штампара Макарија и подгоричког Ободског слова, као и програм под називом „Пјесници у част Његошеву“ који ће услиједити након представљања књиге, а у оквиру којег ће наступити пјесникиње: Милица Бакрач, Вишња Косовић и Саава Радулович, које ће казивати пригодне стихове.
Књигу „Коментарисано издање Горског вијенца“ приредио је и предговор написао проф. др Радмило Маројевић, под насловом Прво коментарисано издање Горског вијенца у чијем Уводу биљежи сљедеће: „(1) Критичари његова времена били су сурови према Стефану Митрову Љубиши као приређивачу и коментатору Горског вијенца (прије свих његов критичар, архимандрит Нићифор Дучић), а Љубишино је издање прво коментарисано, прво латиничко и уопште прво које је транскрибовано са старе графије и ортографије. Његове су грешке касније исправљене, а неки коментари су драгоцјени јер је Љубиша био Приморац, из Паштровићâ, из најближег су сједства тадашње Црне Горе, а и био је, једини од коментатора, (једну деценију млађи) савременик Његошев.

У недјељу, 24. децембра, у манастиру Стањевићи од 11 часова биће уприличен округли сто на тему „Његошева философско-теолошка мисао са посебним освртом на текстове митрополита Амфилохија о Његошу“, а учесници су: митрополит Јоаникије, отац Јефрем (игуман манастира Стањевићи), др отац Павле Кондић, проф. др Микоња Кнежевић, академик Синиша Јелушић, проф. др Горан Максимовић, проф. др Радмило Маројевић, проф. др Борис Брајовић, проф. др Јелица Стојановић, др Будимир Алексић, др Миодраг Чизмовић, мр Вишња Косовић, Гојко Божовић и Милутин Мићовић. Такође, у наставку, биће ријечи о покретању иницијативе за оснивање Његошевог института у Стањевићима, као и о формирању одбора за израду Његошеве енциклопедије.
Значај манифестације Међународне Његошеве вечери поезије утолико је већи, уколико знамо колико је Његош грандиозна личност. Будући да се дан Његошевог рођења обиљежава као државни празник, Народна библиотека Будве се и ове године укључила као суорганизатор, као и прошле године када су организоване десете, јубиларне Његошеве вечери поезије.
©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740