КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Представљање аутора издавачке куће Оуроборос
У организацији Народне библиотеке Будве у сриједу, 6. марта са почетком у 19 часова представићемо неке од бројних аутора издавачке куће Оуроборос из Подгорице међу којима: Недељка Симанића, сликара, пјесника и романописца, Валентину Шуковић пјесникињу и прозаисткињу и пјесника Срђана Лековића. Они ће будванској публици у холу Академије знања преставити своје стваралаштво, док ће издавачку кућу Оуроборос представити уредница мр Наталија Ђалетић. Програм ће водити Станка Станојевић.
Млада издавачка кућа Оуроборос настала је из жеље њених оснивача да се, како наводе, књижевност и писана ријеч на квалитетан начин представе и позиционирају на културној мапи наше земље. Основни циљ је вратити достојанство књизи, те с тим у вези желе да књиге које уређују и публикују буду лијепе, да их читаоци пожеле имати у својој библиотеци и да оне утичу на свеколико разумијевање свијета и појединца у свијету чији је дио.
Недељко Симанић је рођен у Сарајеву 1966. године. По формалном образовању сликар. У младим годинама походио часове књижевности и филозофије. Осамдесетих година прошлог вијека објављивао приказе књижевних дјела у оновременој омладинској штампи, различитим званичним и алтернативним часописима. Дуго се припремао за књижевни занат. Иза себе има објављен роман “Succubus”. Ово је његова прва књига поезије. Писање, као и сликарство, види као сопствени обрачун са свијетом. Живи у Боки Которској.
Валентина Шуковић рођена је у Подгорици, 9. фебруара 1978. Студије енглеског језика и књижевности завршила је на Филозофском факултету у Никшићу, а мастер студије на Филолошком факултету Универзитета у Београду. Пјесме и кратке приче су јој објављиване на разним порталима за умјетност и књижевност, а заступљена је и у неколико антологија поезије, као и у зборницима поезије и прозе. Њена прва књига, збирка поезије У свијету несклада, објављена је у јануару 2020. године. У оквиру пројекта „Независни ствараоци у зениту могућег“, подржаног од Министарства просвјете, науке, културе и спорта 2020, објављена је њена збирка кратких прича Разоткривање, која је била првонаграђена на књижевном конкурсу „Зенит“ за неафирмисане ствараоце. Роман Буђење Мирне Новосел објавила је 2022. године. Пливајући ка далекој обали је њена друга збирка пјесама.
Срђан Лековић је рођен у Београду 1970. године. Основну школу завршио је у Сокобањи, средњу у Бару, факултет у Котору. Објавио је четири збирке пјесама: Кад је реч о теби (2005), Свитац (2007), Свеимен (2015), Реч и тиши¬на (2017). Члан је Удружења књижевника Црне Горе, Друштва књижевника Београда, удружења Неказано из Бара, Пое¬ти¬ке Стен¬ка из Београда и Арс Антибарија из Бара. Један је од побједника еx Југославије на такмичењу за младе пјеснике. Учесник је Барског Љетописа (2017), Дра¬ин¬че¬вих дана поезије (2022) и многих других манифестација. Од 2022. у свом селу Годињу у Црној Гори организује Годињске звездане ноћи – фестивал поезије и културе. Живи и ради у Годињу и Бару.
©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740