КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Промоција романа Наша Ријека Есада Кочана
У организацији Народне библиотеке Будве, промоција романа „Наша Ријека“ аутора Есада Кочана биће одржана у петак 12. априла у холу Академије знања са почетком у 20 часова.
У програму учествују: др Милан Поповић - редовни професор на Правном факултету у Подгорици, Драгољуб Душко Вуковић -један од најпознатијих црногорских новинара и медијских експерата и аутор - Есад Кочан. Програм ће модерирати Станка Станојевић.
"Одавно није било романа који би се толико издвојио из актуелне књижевне продукције. Одавно није било романа који би био толико потребан и који би ту потребу изложио тако суверено, језиком којим разговара пријатељ са пријатељем и човјек сам са собом у тренуцима највеће искрености и луцидности.
Роман Наша Ријека представља значајан догађај у савременој књижевности, посебно у књижевности на простору некадашње СФР Југославије. По својим естетским квалитетима аутентично књижевно умјетничко ремек дјело, концепцијски оригинално, тематски актуелно, испричано сугестивно и увјерљиво језиком рођеног приповједача, интелектуално и критички ангажирано, охрабрујуће и инспиративно, ово дјело се, без двоумљења, регионално може уврстити у сам врх модерне књижевности на Балкану, а по својим квалитетима у врх европске књижевности." - записује у рецензији Ферид Мухић.
Есад Кочан је рођен је 1956. Гимназију је звршио у Беранама, а Филозофски факултет, одсјек филозофија у Скопљу. Новинарски посао је почео у Побједи, а након тога је био замјеник одговорног уредника у Информативно-политичког програма РТЦГ. Један је од оснивача црногорског независног недјељника „Монитор“ 1990. и данас је главни и одговорни уредник.
У Институционалном центру за новинарство у Вашингтону завршио је специјализацију за изучавање професионалних норми у савременом новинарству и методологију обуке новинара. Завршио је обуку за предавача Данске школе новинарства. Као гост, предавао је о етици у новинарству и савременим професионалним стандардима на универзитетима у земљи и инострнству. Текстови су му објављивани и преношени у водећим листовима у земљама бивше Југославије, као и у страним аналитичким ревијама посвећеним збивањима на Балкану.
Добитник је међународне Награде Душко Кондор за афирмацију грађанске храбрости коју додјељује НВО ГАРИWО из Сарајева.
Објавио је књиге: Обале нема (Вијести, Пг 2012), Знали сте (Алманах,Пг 2012), Иза прашине (Алманах, Пг 2016).
©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740