КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Представљање романа Послије забаве Стева Грабовца
У организацији Народне библиотеке Будве у сриједу 8. маја са почетком у 20 часова у холу Академије знања биће представљен роман "Послије забаве" аутора Стева Грабовца, добитника 70. по реду НИН-ове награде за најбољи роман године. У промоцији учествују Борис Максимовић, оснивач издавачке куће Имприматур која је објавила овај роман, затим аутор Стево Грабовац и Станка Станојевић, модератор.
Стево Грабовац је рођен 1978. у Славонском Броду. Одрастао је и завршио средњу школу у Босанском Броду. Студирао је на Технолошком факултету у Бањалуци. Објавио је збирку пјесама „Станица непостојећих возова“ 2007. године. Његов први роман „Мулат албино комарац“ (2019) доспио је у најужи избор за НИН-ову награду. Живи и ради у Бањалуци.
Из "Имприматура" истичу да је роман "Послије забаве" пресјек једног живота.
"Роман о оцу, роман о злочину, роман о породици, роман о пријатељству, роман о одрастању, тотални роман." - истиче уредница Марија Пејић. Она наводи да: "С темом двојништва, великом каква јесте у нашој књижевности, какву читамо код Данила Киша уосталом, писац уоквирује тематски различите сегменте који ову књигу чине извјесним пресјеком једног живота. Тако освијетљене животне тренутке и моментуме уоквирује двојништво оца и сина, фигура првог писца и оног који насљеђује - дар, списатељску осјетљивост и заоставштину, наређење да се неправдама супротставља отвореним срцем и писаћом машином. Послије забаве, мада композиционо осмишљен у пет дијелова, почиње једном реченицом, једним мотом, неизоставним и суштинским цитатом који даје колор и успоставља тон цијелом наративу: „И онда почиње олуја гована“. Тако је једном рекао Роберто Болањо и бесповратно освијетлио правац другом писцу. А олуја Стеве Грабовца велика је и страшна у покушају да се деконструише сјећање, низ успомена (или привида) које, напокон призване, спасавају и истовремено огољују свијест до њене немоћности."
Из издавачке куће "Имприматур" закључују да је "Стево Грабовац још једном успио изговорити све наше туге, мисаоне ћорсокаке, љубави и усамљености, с онаквом искреношћу и непретенциозношћу, с онаквом лакоћом израза коју је лакше осјетити неголи објаснити."
©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740