РАДИОНИЦЕ
Бесплатне радионице у Будви и Петровцу
У организацији Народне библиотеке Будве настављају бесплатне радионице у Будви и Петровцу које се реализују у читаоничком простору Библиотеке у Будви и у ОШ Мирко Срзентић у Петровцу уд фебруара до јуна ове године.
Сваке сриједе у читаоници Народне библиотеке Будве организује се радионица „Стоп насиљу!“ намијењена нижим и вишим разредима основне школе у термину од 17 до 19 часова, а које воде професорице Сања Пантовић (за ниже разреде) у термину од 17 до 18 часова и Зорица Јоксимовић (за више разреде) у термину од 18 до 19 часова. Циљ овог пројекта је едукација три циљне групе: ученици, родитељи и наставници путем едукативних радионица, јавних трибина, као и обиљежавање Дана борбе против насиља, 22. фебруар, Дана ружичастих мајица… У низу активности почеће се радионицама креативног писања за ученике нижих и виших разреда на којима ће се дјеца креативно изражавати у форми кратке приче или пјесме, на тему „Стоп насиљу“. И ове године ће најбоље написани радови са радионица, као и они који ће пристићи по основу расписаног конкурса за ученике три основне школе на нивоу општине Будва, бити публиковани у зборнику дјечијих радова и промовисани у будванској Библиотеци, као и на прољећном Сајму књига у Подгорици, а у оквиру партнерске сарадње НВО „Талас“ и ЈУ Народна библиотека Будве.
Сваког четвртка у термину од 16 до 18 часова наставља популарна радионица за дјецу и младе која је покренута 2017. године - „Школа стрипа и илустрације“ коју води стрип мајстор Симон Вучковић. Циљ ове радионице је едукација о ликовним дисциплинама илустровања књижевног текста, часописа, сликовница, стрипова, као и упућивање у остале сегменте дизајна као што су: обликовање књиге, сценарио (драматургија), кадрирање, монтажа, студија и креирање ликова, костимографија, сценографија, анатомија, сториборд, технике, материјали за рад, као и теорија и историја ликовне умјетности с фокусом на дизајн.
Школа стрипа и илустрације за дјецу и младе се одвија у оквиру партнерске сарадње са НВУ Удружење афирмације стрипа.
Школа сликања за трећу доб коју води сликарка Рајка Кујунџијевић одвија се петком у читаоници будванске библиотеке у термину од 18 до 20 часова. Уз асистенцију сликарке Рајке Кујунџијевић полазници ће научити различите ликовне технике: цртеж, акварел, пастел, акрил, колаж, комбиновану технику и сл. Биће ово прилика да се окушају у сликарству као и да искажу таленте и способности ликовног изражавања. Такође, биће организована и изложба радова насталих на радионицама, како је то и до сада била пракса. Материјал за сликање полазницима радионице обезбјеђује Народна библиотека Будве.
У Петровцу у ОШ Мирко Срзентић се такође одвија низ радионица у Организацији Библиотеке.
Радионица “Читај, истражи, припреми и покажи" коју води наставница Бојана Спалевић понедјељком од 12.25 ч намијењена је дјеци узраста од 12-14 година. Радионица има циљ да оспособи ученике да се несметано изражавају и да богатећи рјечник развијају самопоуздање приликом самосталног излагања. Уз заједнички одабир, наставник који води радионицу и ученици, читаће се и тумачити поезија и проза, а затим и стварати текстови по угледу на читане. Досадашње искуство у раду са дјецом показало је да се они најбоље ослобађају и изражавају кроз наступ на сцени, што ће бити коначни циљ ове радионице.
“Мозгалица” је радионица коју води наставница мр Анђела Радовић четвртком од 15 сати и 10 минута за ученике трећег разреда, а понедјељком за ученике петог и шестог разреда у термину од 12.25 ч и за ученике четвртог разреда од 13.15ч. Циљ радионице јесте поспјешивање првенствено логичко-математичке, али и осталих облика интелигенције. Ради се у групама и индивидуално у пару кроз читање задатака, разлагање процеса на кораке, записавање теза, долажење до рјешења и објашњење рјешења, играње асоцијација и сл.
Радионицу "Математика кроз игру" води наставница Шенида Кајевић понедјељком од 12.25ч, а намијењена је дјеци предшколског узраста. Циљ радионице је да дјеци на занимљив начин кроз разноврсне активности буде представљен математички садржај предвиђен за овај узраст и створи могућност да малишани кроз нови приступ стекну нова знања и вјештине која ће им помоћи у сналажењу у разноврсним ситуацијама, као и у навикавању на нови простор, правила и побољшање графомоторичких способности.
"Будућност баштине" занимљива је радионица чији је циљ да на интересантан начин упозна дјецу са са културним насљедђем Паштровића и Будве. Кроз истраживања старих, анализирања и стварања нових записа, ученици стичу свијест о значају заштите материјалне и нематеријалне културне баштине. Намијењена је ученицима од петог до деветог разреда, а одвијаће се уторком у термину од 12.25ч под вођством наставница Миле Медин и Иване Куртовић.
©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740