КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ
Пројекат Стаза знања - Авантура читања
У Народној библиотеци Будве смо у оквиру активности поводом обиљежавања 160 година
постојања наше установе и у циљу представљања иновативне услуге и повећања видјивости наше библиотеке, дошли на идеју да суграђанима понудимо пројекат: Стаза знања “Авантура читања”.
Стаза знања “Авантура читања” је наша тежња да дјецу подстакнемо да што више времена проводе на отвореном, у покрету и на свјежем ваздуху. Подржавамо заједничко читање одраслих и дјеце, како ми библиотекари то популарно зовемо породично описмењавање. Заједничко читање формира доброг читаоца.
Наша идеја била је да у 10 сталака у градском парку излажемо сликовнице или књиге. Дјеца би шетњом од једног до другог сталка била у могућности да прочитају цијелу књигу, удишу свјеж ваздух у друштву вршњака и одраслих. Изложене књиге смјењиваћемо на мјесец дана. Изложене сликовнице ће повремено бити и двојезничне. На тај начин бисмо промовисали мултикултуралност и од градских паркова направили мјеста ширења толеранције и упознавања са културама народа који живе у нашем граду и наших гостију. Да би авантура читања била додатно оплемењена, у складу са понуђеном темом, имали бисмо изложене и QР кодове који би читаоце водили до музике или занимљивих информација везаних за изложену књигу, као и информација које се тичу активности у нашој библиотеци. Овај изложбени простор био би погодан и за презентовање дјечијих пројеката и истраживања на разне теме. С обзиром на то да дјеци преко читаве године нудимо велики број бесплатних радионица, сматрамо да је овакав вид промоције нашег рада веома добар.
Вољели бисмо да наша стаза читања постане мјесто за окупљање свих наших суграђана, али и дио културне и туристичке понуде града.
©Народна библиотека Будве 2018

ISSN 2950-7715

COBISS.CG-ID 21844740